bok trójkąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piteer
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 245
Rejestracja: 21 maja 2014, 19:56
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

bok trójkąta

Post autor: piteer »

W trójkącie ABC ,gdzie AB=5, wybrano punkty E i F tak ze BE = 1, EF = 3 , CF = 2. AE oraz AF przecinają okrąg opisany na trójkącie ABC odpowiednio w punktach G oraz H. GH oraz BC są równoległe. Oblicz długość AC.
ODPOWIEDZ