Zadanie z trójkątem.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Zadanie z trójkątem.

Post autor: MiedzianyDawid »

Zadanie w załączniku.
Załączniki
20190211_185712.jpg
20190211_185712.jpg (5.78 KiB) Przejrzano 1071 razy
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\frac{CD}{AD}= \frac{CE}{BE}= \frac{3}{2}\\
\frac{CE}{CB-CE}= \frac{3}{2}\\
2CE=3(12-CE)\\
CE= \frac{36}{5}=7,2\)
ODPOWIEDZ