Zależność pól rónoległoboku i trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Zależność pól rónoległoboku i trójkąta
W równoległoboku ABCD bok AB jest dwa razy dłuższy niż AD, a kąt BAD ma miarę 40. Środek odcinka AB połączono z wierzchołkiem C. Ile stopni ma kąt ECD? Jakim procentem pola równoległoboku ABCD jest pole trójkąta EBC?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(|\angle ABC|=140^{\circ}\\\)
trójkąt EBC jest równoramienny, więc \(|\angle CEB|=|\angle ECB|=\frac{180^{\circ}-140^{\circ}}{2}=20^{\circ}\)
\(\angle |DCE|=|\angle |DCB|-|\angle |ECB|\\
\angle |DCE|=40^{\circ}-20^{\circ}=20^{\circ}\)
\(P_{ABCD}=|AD|\cdot |DC|\cdot\sin \angle ADC\\
P_{ABCD}=2x^2\cdot\sin 140^{\circ}\\
P_{EBC}=\frac{1}{2}\cdot |EB|\cdot |BC|\cdot\sin\angle EBC\\
P_{EBC}=\frac{1}{2}x^2\sin 140^{\circ}\)
\(\frac{\frac{1}{2}x^2\sin 140^{\circ}}{2x^2\cdot\sin 140^{\circ}}\cdot 100\%=25\%\)
trójkąt EBC jest równoramienny, więc \(|\angle CEB|=|\angle ECB|=\frac{180^{\circ}-140^{\circ}}{2}=20^{\circ}\)
\(\angle |DCE|=|\angle |DCB|-|\angle |ECB|\\
\angle |DCE|=40^{\circ}-20^{\circ}=20^{\circ}\)
\(P_{ABCD}=|AD|\cdot |DC|\cdot\sin \angle ADC\\
P_{ABCD}=2x^2\cdot\sin 140^{\circ}\\
P_{EBC}=\frac{1}{2}\cdot |EB|\cdot |BC|\cdot\sin\angle EBC\\
P_{EBC}=\frac{1}{2}x^2\sin 140^{\circ}\)
\(\frac{\frac{1}{2}x^2\sin 140^{\circ}}{2x^2\cdot\sin 140^{\circ}}\cdot 100\%=25\%\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę