Miara kąta.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
- Podziękowania: 112 razy
- Płeć:
Miara kąta.
Punkty A, B, C, D, E lezą na okręgu, \(| \angle ABC|=100 , | \angle ACE|=35\) (zobacz rysunek obok). Ile stopni ma \(\alpha\)?
- Załączniki
-
- 20190119_165108 (1).jpg (8.93 KiB) Przejrzano 1155 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Dorysuj kąty środkowe o wierzchołku S i policz ich miary.
\(ASC=200^o=70^o+130^o\\ESC=130^o\)
Dolny kąt środkowy (mniejszy) ASC=360-200=160 stopni
Kąt środkowy oparty na tym samym łuku co \(\alpha\) ma 70+160=230 stopni.
\(\alpha=\frac{1}{2}\cdot 230^o=115^o\)
\(ASC=200^o=70^o+130^o\\ESC=130^o\)
Dolny kąt środkowy (mniejszy) ASC=360-200=160 stopni
Kąt środkowy oparty na tym samym łuku co \(\alpha\) ma 70+160=230 stopni.
\(\alpha=\frac{1}{2}\cdot 230^o=115^o\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.