Dowód z trapezem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Dowód z trapezem

Post autor: MiedzianyDawid »

Dany jest trapez ABCD oraz dwa styczne okręgi o środkach w punktach B i C. Uzasadnij, że kąt DEA jest kątem prostym.
https://imgur.com/a/EDCEVYx <--- link do zdjęcia trapezu
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_525.jpg
ScreenHunter_525.jpg (10.81 KiB) Przejrzano 5326 razy
\(\pi-2 \alpha +\pi-2 \beta = \pi\) jako kąty przy jednym ramieniu równoległoboku.
stąd \(\alpha + \beta = \frac{ \pi }{2}\),
\(| \angle DEA|= \pi -( \alpha + \beta )= \frac{ \pi }{2}\)
CBDO
ODPOWIEDZ