1. Suma długości dwóch boków trójkąta wynosi a, natomiast miara kata miedzy nimi \alpha. Wyznacz największą wartość pola tego trójkąta.
2.W trójkącie równoramiennym suma ramienia i wysokości wynosi k, kąt przy podstawie to \alpha . Oblicz pole powierzchni trójkąta.
Dwa zadania. Dzięki za pomoc:)
Pole trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
ad 2
b - ramię, h - wysokość, a - podstawa
\(b+h=k\), ale \(h=b\sin\alpha\), więc \(b+b\sin\alpha=k \So b= \frac{k}{1+\sin\alpha}\)
Podobnie, \(\frac{1}{2}a =b\cos\alpha\), więc pole \(P= \frac{1}{2}ah=b\cos\alpha \cdot h=b\cos\alpha \cdot b\sin\alpha\)
\(P=b^2\sin\alpha\cos\alpha= \frac{1}{2}b^2 (2\sin\alpha\cos\alpha)= \frac{1}{2}b^2\sin2\alpha\)
Teraz wstaw \(b= \frac{k}{1+\sin\alpha}\) - to będzie twój wkład w zadanie.
b - ramię, h - wysokość, a - podstawa
\(b+h=k\), ale \(h=b\sin\alpha\), więc \(b+b\sin\alpha=k \So b= \frac{k}{1+\sin\alpha}\)
Podobnie, \(\frac{1}{2}a =b\cos\alpha\), więc pole \(P= \frac{1}{2}ah=b\cos\alpha \cdot h=b\cos\alpha \cdot b\sin\alpha\)
\(P=b^2\sin\alpha\cos\alpha= \frac{1}{2}b^2 (2\sin\alpha\cos\alpha)= \frac{1}{2}b^2\sin2\alpha\)
Teraz wstaw \(b= \frac{k}{1+\sin\alpha}\) - to będzie twój wkład w zadanie.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
tego się nie da czytać viewtopic.php?f=21&t=12615
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl