Figury na płaszczyźnie kartezjańskiej, trójkąt Help!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Figury na płaszczyźnie kartezjańskiej, trójkąt Help!
Sprawdź, czy punkt D jest wierzchołkiem równoległoboku ABCD, gdy: A=(-2,3), B=(2, 5), C=(0, 7), D=(-4,5).
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Jeśli nie znasz wektorów (klasa humanistów),to policz i porównaj długości AB i CD,oraz AD i BC.
Najprościej byłoby sprawdzić,czy istnieje tzn.wyznaczyć środek symetrii równoległoboku.Będzie nim środek odcinka CA
oraz środek odcinka BD.
Tu już dasz sobie radę,bo współrzędne środka są to średnie arytmetyczne współrzędnych jego końców.
\(S_{AC}= (\frac{-2+0}{2} ; \frac{3+7}{2})=(-1;5)\\S_{BD}= (\frac{-4+2}{2}; \frac{5+5}{2})=(-1;5)\)
\(S_{AC}=S_{BD}\)
Jak już nic nie zrozumiesz,to w układzie współrzędnych zaznacz cztery dane punkty i połącz w podanej kolejności.
Najprościej byłoby sprawdzić,czy istnieje tzn.wyznaczyć środek symetrii równoległoboku.Będzie nim środek odcinka CA
oraz środek odcinka BD.
Tu już dasz sobie radę,bo współrzędne środka są to średnie arytmetyczne współrzędnych jego końców.
\(S_{AC}= (\frac{-2+0}{2} ; \frac{3+7}{2})=(-1;5)\\S_{BD}= (\frac{-4+2}{2}; \frac{5+5}{2})=(-1;5)\)
\(S_{AC}=S_{BD}\)
Jak już nic nie zrozumiesz,to w układzie współrzędnych zaznacz cztery dane punkty i połącz w podanej kolejności.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.