Figury na płaszczyźnie kartezjańskiej, trójkąt zad. 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adix20188
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 gru 2018, 17:12
Płeć:

Figury na płaszczyźnie kartezjańskiej, trójkąt zad. 2

Post autor: adix20188 »

Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty A=(2, 1), B=(4, 3) i C=(1, 4). Napisz równanie prostej, w której zawiera się:
a) wysokość tego trójkąta poprowadzona z wierzchołka C
b) środkowa tego trójkąta poprowadzona z wierzchołka C
c) symetralną boku BC.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

a) zacznij od napisania równania prostej AB
b) zacznij od znalezienia środka odcinka AB
c) zacznij od napisania równania prostej BC
ODPOWIEDZ