Planimetria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Planimetria

Post autor: Kowal1998 »

Wiadomo, że na czworokącie ABCD można opisać okrąg oraz przekątna BD jest dwusieczną kąta ABC, |AC|=|BC|, \(\angle\)BDC = 80, \(\angle\)ACB = 20. Miara kąta BAD jest równa?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Planimetria

Post autor: radagast »

Informacja , że |AC|=|BC| jest niepotrzebna (chociaż prawdziwa)
\(\angle BAD=120^ \circ\)
ScreenHunter_441.jpg
ScreenHunter_441.jpg (13.43 KiB) Przejrzano 1435 razy
stąd \(4x+200=360\)
czyli \(x=40\)
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Kowal1998 »

Skąd wiadomo, że te kąty są takie same?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

bo są wpisane, oparte na tym samym łuku.
ODPOWIEDZ