trójkąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

trójkąt

Post autor: enta »

na przeciwprostokątnej AB trójkąta ABC wybrano taki punkt D że |BD|=|BC| a następnie na przyprostokątnej BC wybrano taki punkt E, ze |DE|=|BE|. Wykaż, że |AD|+|CE|=|DE|
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

1. W zadaniu brakuje założenia że kąt B jest mniejszy od 60 stopni.
2. Na przedłużeniu BC zaznaczam F taki że FB=AB więc |AD|+|CE|=|CF|+|CE|
3. E jest środkiem boku BF trójkąta BDE więc |AD|+|CE|=|CF|+|CE|=|DE|=|BE|=|FE|
ODPOWIEDZ