trójkąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

trójkąt

Post autor: enta »

w trójkącie ABC na boku BC leży taki punkt D że |DC|=3|BD|. Na odcinku AD leży taki punkt E, że
|ED|=2|AE|. Prosta BE przecina bok AC w punkcie F. Wykaż, że \(|AF|= \frac{1}{9}|AC|\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

1) Q to wierzchołek równoległoboku ABCQ
2) Przedłużenie odcinka BE przecina AC w F, a AQ w G
3) |AG|= \frac{1}{2}|BD|= \frac{1}{8}|BC| z podobieństwa trójkątów BDE i AEG
4) |AF|= \frac{1}{8}|CF| z podobieństwa trójkątów BCF i AFG
5) |AC|=|CF|+|AF|=9|AF|
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

dziękuje :)
ODPOWIEDZ