trójkąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

trójkąt

Post autor: enta »

w trójkącie ABC symetralna boku AB przecina bok BC w punkcie L, a wysokość poprowadzona z wierzchołka C przecina bok AB w punkcie D takim, że |AD|:|DB|=7:19. Oblicz |CL|:|LB|
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\frac{|BL|}{|BC|}= \frac{ \frac{1}{2}|AB| }{\frac{19}{26}|AB| } \So |BL|= \frac{13}{19}|BC|\\
\frac{|CL|}{|BL|}= \frac{|BC|-\frac{13}{19}|BC|}{\frac{13}{19}|BC|} =\frac{6}{13}\)
ODPOWIEDZ