równoległobok

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

równoległobok

Post autor: enta »

W równoległoboku ABCD na przekątnej BD wybrano punkt E taki,że |BD|=8|BE|. Prosta AE przecina bok BC w punkcie F. Oblicz stosunek długości |BF| do |FC|
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Punkt E dzieli odcinek AF tak, że |AF|=8|FE|. Trójkąty ADE i BEF są podobne w skali k=7 więc |AD|=7|BF|, a stąd |BF|:|FC|=1:6
ODPOWIEDZ