Trapez opisany na okręgu - gdzie jest błąd w rozumowaniu?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maks0410
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 01 wrz 2018, 19:49
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Trapez opisany na okręgu - gdzie jest błąd w rozumowaniu?

Post autor: maks0410 »

Hej!
Próbowałem dzisiaj zrobić to zadanie: https://www.zadania.info/d1409/6646131
Jak najbardziej rozumiem rozwiązanie tutaj przedstawione, ale nie rozumiem, dlaczego zadanie nie wychodzi licząc innym sposobem. Zamiast uzależniać bok CB od h, uzależniłem h od boku CB i wygląda to tak:
(bok CB oznaczam jako c)
h = a + b - c
(b-a)^2 + (a+b-c)^2 = c^2
b^2 - 2ab + a^2 + a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2ac - 2bc = c^2
2a^2 + 2b^2 - 2ac - 2bc = 0 |:2
a^2 - ac + b^2 - bc = 0
I (chyba) nic nie można z tym zrobić.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego w zależności od którego boku uzależnimy drugi bok, raz wychodzi a raz nie? Skąd mam wiedzieć który powinienem? Obydwa są niewiadome, więc nie rozumiem dlaczego tak jest.
Wielkie dzięki!
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Musisz wyrazić c z użyciem danych,czyli z użyciem a oraz b.
Tu pomocny będzie Pitagoras...
\(h^2+(a-b)^2=c^2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
maks0410
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 01 wrz 2018, 19:49
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Trapez opisany na okręgu - gdzie jest błąd w rozumowaniu

Post autor: maks0410 »

A od czego zależy który bok (c czy h) powinienem wyrazić za pomocą a oraz b?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Trapez opisany na okręgu - gdzie jest błąd w rozumowaniu

Post autor: radagast »

maks0410 pisze:Hej!
Próbowałem dzisiaj zrobić to zadanie: https://www.zadania.info/d1409/6646131
Jak najbardziej rozumiem rozwiązanie tutaj przedstawione, ale nie rozumiem, dlaczego zadanie nie wychodzi licząc innym sposobem. Zamiast uzależniać bok CB od h, uzależniłem h od boku CB i wygląda to tak:
(bok CB oznaczam jako c)
h = a + b - c
(b-a)^2 + (a+b-c)^2 = c^2
b^2 - 2ab + a^2 + a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2ac - 2bc = c^2
2a^2 + 2b^2 - 2ac - 2bc = 0 |:2
a^2 - ac + b^2 - bc = 0
I (chyba) nic nie można z tym zrobić.
oczywiście , że można :) (tylko się trzeba naliczyć):
\(a^2 - ac + b^2 - bc = 0 \So c= \frac{a^2+b^2}{a+b}\).
Z tw Pitagorasa \(h= \sqrt{c^2-(b-a)^2}=\sqrt{\frac{(a^2+b^2)^2}{(a+b)^2}-(b-a)^2}=\sqrt{\frac{(a^2+b^2)^2-(b^2-a^2)^2}{(a+b)^2}}= \frac{\sqrt{((a^2+b^2)-(b^2-a^2))((a^2+b^2)+(b^2-a^2))}}{a+b} =\\
\frac{\sqrt{2a^2 \cdot 2b^2}}{a+b} = \frac{2ab}{a+b}\)

zatem
\(P= \frac{(a+b) \cdot \frac{2ab}{a+b} }{2}=ab\)
maks0410
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 01 wrz 2018, 19:49
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: maks0410 »

Aaaaa, faktycznie, nie wpadłem na to :D
Czyli można - co prawda nie jest to najprostsza droga, ale przynajmniej wiem, że moje rozumowanie nie było złe :)
Wielkie dzięki!
ODPOWIEDZ