długość odcinka x

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agusiaczarna22
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 05 lis 2013, 15:46
Podziękowania: 216 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

długość odcinka x

Post autor: agusiaczarna22 »

Uwzględniając dane przedstawione na rysunku oblicz długość odcinka x.
Załączniki
za.jpg
za.jpg (36.87 KiB) Przejrzano 2239 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

a)
\(\begin{cases}\left( 2 \sqrt{15} \right) ^2+(y-x)^2=(x+y)^2\\x+y=8\end{cases}\)
stąd
\(\begin{cases} x=3\\y=5\end{cases}\)
agusiaczarna22
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 05 lis 2013, 15:46
Podziękowania: 216 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: agusiaczarna22 »

skąd się bierze pierwsze równanie?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

b)\(O_1O_2= \sqrt{2^2+(4 \sqrt{6})^2 } =10\)
\(10-x-x=2\)
\(x=4\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

agusiaczarna22 pisze:skąd się bierze pierwsze równanie?
Z twierdzenia Pitagorasa
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

b)
\(x=r\\R=x+2\\(R+r)^2=(4\sqrt{6})^2+2^2\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;R+r=x+x+2=2x+2\\(2x+2)^2=100\\2x+2=10\\2x=8\\x=4\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ