Czy ten sposób dowodu jest odpowiedni?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asiemasz1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 lut 2017, 17:04
Płeć:

Czy ten sposób dowodu jest odpowiedni?

Post autor: asiemasz1 »

Jako że zaraz matura a ja nie przepadam za dowodami z geometrii (albo po prostu jestem słaby ;P) wymyśliłem,że zawsze będę robił te zadania jakby wychodząc od tezy, nie wiem jakby to określić. Może to pytanie jest banalne,ale wolę mieć pewność - czy egzaminatorzy muszą mi uznać coś takiego? W linku zdjęcie rozwiązania ;)
https://ibb.co/bu3cg7
asiemasz1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 lut 2017, 17:04
Płeć:

Post autor: asiemasz1 »

Ach, i oczywiście treść zadania: W trójkącie ostrokątnym ABC dane są |∡BAC |= \alpha i |∡ABC| = \beta < \alpha . Wykaż, że tangens kąta utworzonego przez środkową i wysokosć opuszczone z wierzchołka C jest równy \frac{1}{2 \cdot \tg \beta } - \frac{1}{2 \cdot \tg \alpha }
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Może najpierw zacznij od tego: viewtopic.php?f=29&t=12617
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: VirtualUser »

Poczytaj o równoważnym przekształcaniu tezy. Ale przy tym trzeba być uważnym t.j. bardzo łatwo wpaść na minę i założyć coś co nie jest zawsze prawdą. Najczęściej tę metodę wykorzystuje się przy dowodzeniu nierówności bo tam najłatwiej zadania maturalne się zwijają to czegoś oczywistego jak \(x^2 \ge 0\)
ODPOWIEDZ