promien r

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agusiaczarna22
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 05 lis 2013, 15:46
Podziękowania: 216 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

promien r

Post autor: agusiaczarna22 »

Na rysunku czworokąt ABCD jest kwadratem. Uwzględnij dane przedstawione na rysunku i oblicz promień r.
Załączniki
7rf52QdTHSFXUJNeFT7E7EDe.jpg
7rf52QdTHSFXUJNeFT7E7EDe.jpg (19.98 KiB) Przejrzano 1215 razy
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(r \sqrt{2}+r+8= 8 \sqrt{2} \\
r( \sqrt{2}+1 )=8( \sqrt{2} -1)\\
r=8( \sqrt{2} -1)^2\\
r=24-16 \sqrt{2}\)
ODPOWIEDZ