zad.1 Wyznacz zbiór wszystkich wartości liczby k, dla których kąt α w trójkącie ABC nie jest
ostry. (i mamy tutaj rysunek do tego zadania, gdzie boki trójkąta mają długości 7, 24 i
k3−7k+25. Naprzeciw boku k3−7k+25 leży kąt α). Prosze o pomoc..
kat nie jest ostry
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 64
- Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
z tw. kosinusów:
\((k^3-7k+25)^2=7^2+24^2-2 \circ 7 \circ 24 \circ \cos \alpha \\
2 \circ 7 \circ 24 \circ \cos \alpha=7^2+24^2-(k^3-7k+25)^2\)
gdy kat jest rozwarty to jego kosinus jest ujemny, więc powinno zachodzić:
\(7^2+24^2-(k^3-7k+25)^2<0\\
25^2<(k^3-7k+25)^2\\
25<|k^3-7k+25|\)
to pewnie potrafisz rozwiązać.
\((k^3-7k+25)^2=7^2+24^2-2 \circ 7 \circ 24 \circ \cos \alpha \\
2 \circ 7 \circ 24 \circ \cos \alpha=7^2+24^2-(k^3-7k+25)^2\)
gdy kat jest rozwarty to jego kosinus jest ujemny, więc powinno zachodzić:
\(7^2+24^2-(k^3-7k+25)^2<0\\
25^2<(k^3-7k+25)^2\\
25<|k^3-7k+25|\)
to pewnie potrafisz rozwiązać.