Okrąg opisany na czworokącie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malwinka1058
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 01 paź 2014, 17:00
Płeć:

Okrąg opisany na czworokącie

Post autor: malwinka1058 »

Na trójkącie równoramiennym ABC (|AC|=|BC|) opisany jest okrąg. Cięciwa CD tego okręgu przecina podstawę AB trójkąta ABC w punkcie F, natomiast cięciwa CE w punkcie G. Uzasadnij, że na czworokącie DEGF można opisać okrąg.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_363.jpg
ScreenHunter_363.jpg (14.74 KiB) Przejrzano 1890 razy
\(\angle EDA=\angle ECA = \alpha\) - jako kąty wpisane oparte na tym samym łuku
\(\angle ADC= \angle ABC = \beta\) - jako kąty wpisane oparte na tym samym łuku
\(\angle BAC= \angle ABC= \beta\) -jako kąty przy podstawie trójkąta równoramiennego
\(\angle AGC=\pi-( \alpha + \beta )\) - jako trzeci kąt trójkąta AGC
\(\angle AGC= \angle EGF\) - jako kąty wierzchołkowe
No to
\(\angle EGF+ \angle EDF=\pi\)
cbdo
ODPOWIEDZ