romb
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Oblicz drugą przekątną f,potem bok a rombu.
\(\frac{1}{2} \cdot 8 \cdot f=24\\f=6\\a^2=( \frac{1}{2}\cdot ^2+( \frac{1}{2} \cdot 6 )^2\\a^2=4^2+3^2\\a^2=25\\a=5\)
Trójkąt ABD ma boki |AB|=AD|=5 i |BD|=6 ,kąt ostry policzysz z pola tego trójkąta
\(P_{ABD}= \frac{1}{2} |AB| \cdot |BD| \cdot sin \angle BAD\\ \frac{1}{2} \cdot 5 \cdot 5 \cdot sin\alpha=12\\25 sin\alpha=24\\sin\alpha= \frac{24}{25}\)
\(\frac{1}{2} \cdot 8 \cdot f=24\\f=6\\a^2=( \frac{1}{2}\cdot ^2+( \frac{1}{2} \cdot 6 )^2\\a^2=4^2+3^2\\a^2=25\\a=5\)
Trójkąt ABD ma boki |AB|=AD|=5 i |BD|=6 ,kąt ostry policzysz z pola tego trójkąta
\(P_{ABD}= \frac{1}{2} |AB| \cdot |BD| \cdot sin \angle BAD\\ \frac{1}{2} \cdot 5 \cdot 5 \cdot sin\alpha=12\\25 sin\alpha=24\\sin\alpha= \frac{24}{25}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.