Geometria Przestrzenna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krzycho765
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 kwie 2018, 15:24
Podziękowania: 2 razy

Geometria Przestrzenna

Post autor: krzycho765 »

Wysokość prostopadłościanu o objętości 480√3 jest równa 10√3. Stosunek długości dwóch różnych krawędzi podstawy wynosi 3:4. Wyznacz miarę kąta nachylenia przekątnej prostopadłościanu do płaszczyzny podstawy.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_343.jpg
ScreenHunter_343.jpg (11.06 KiB) Przejrzano 2663 razy
\(V=120a^2 \sqrt{3} =480 \sqrt{3} \So a=2\)
\(\tg \alpha = \frac{10 \sqrt{3} }{5a}= \sqrt{3} \So \tg \alpha = \sqrt{3} \So \alpha =60^ \circ\)
krzycho765
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 kwie 2018, 15:24
Podziękowania: 2 razy

Post autor: krzycho765 »

Dziękuje bardzo :D
krzycho765
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 kwie 2018, 15:24
Podziękowania: 2 razy

Post autor: krzycho765 »

To zadanie jest ogólnie za 4 pkt , ale widzę że nie jest takie trudne i tak naprawdę nie ma tu dużo liczenia:)
krzycho765
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 kwie 2018, 15:24
Podziękowania: 2 razy

Post autor: krzycho765 »

Przyjacielu mógłbyś mi pomoc w jeszcze jednym zadaniu ? Także jest z stereometrii. Jest to dosyć pilne.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

dawaj, zobaczymy co się da zrobić
krzycho765
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 kwie 2018, 15:24
Podziękowania: 2 razy

Post autor: krzycho765 »

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny, którego przyprostokątne mają długość 5cm i 12cm. Spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się z wierzchołkiem kąta prostego w podstawie. Wiedząc , że wysokość ostrosłupa jest o trzy razy dłuższa od promienia okręgu opisanego na jego podstawie, oblicz:
objętość ostrosłupa
tangens kąta nachylenia największej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_344.jpg
ScreenHunter_344.jpg (4.89 KiB) Przejrzano 2656 razy
podstawa to trójkąt prostokątny 5,12,13.
Promień okręgu opisanego: 6,5.
No to \(V= \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2} \cdot 5 \cdot 12 \cdot 3 \cdot 6,5=195\)

\(13x=5 \cdot 12 \So x= \frac{60}{13}\)
ScreenHunter_345.jpg
ScreenHunter_345.jpg (9.88 KiB) Przejrzano 2656 razy
\(\tg \alpha = \frac{19,5}{ \frac{60}{13} }=4,225\)
krzycho765
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 kwie 2018, 15:24
Podziękowania: 2 razy

Post autor: krzycho765 »

Dzięki za wysiłek
ODPOWIEDZ