trójkąty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
z tw. sinusów:
\(\frac{\sin \alpha }{a} = \frac{\sin \beta }{r}\\
\frac{\sin ( \pi -2 \beta )}{2x} = \frac{\sin \beta }{3x}\\
\frac{\sin 2 \beta }{2} = \frac{\sin \beta }{3}\\
3\sin \beta \cos \beta =\sin \beta \\
\cos \beta = \frac{1}{3} \\
\beta =\arccos \frac{1}{3} \ \ \wedge \ \ \alpha = \pi -2\arccos \frac{1}{3}\)
lub:
narysuj trójkąt o bokach 2,3,3 , podziel go na dwa trójkąty prostokątne i od razu dostaniesz:
\(\cos \beta = \frac{1}{3}\\
\beta =\arccos \frac{1}{3} \ \ \wedge \ \ \alpha = \pi -2\arccos \frac{1}{3}\)
\(\frac{\sin \alpha }{a} = \frac{\sin \beta }{r}\\
\frac{\sin ( \pi -2 \beta )}{2x} = \frac{\sin \beta }{3x}\\
\frac{\sin 2 \beta }{2} = \frac{\sin \beta }{3}\\
3\sin \beta \cos \beta =\sin \beta \\
\cos \beta = \frac{1}{3} \\
\beta =\arccos \frac{1}{3} \ \ \wedge \ \ \alpha = \pi -2\arccos \frac{1}{3}\)
lub:
narysuj trójkąt o bokach 2,3,3 , podziel go na dwa trójkąty prostokątne i od razu dostaniesz:
\(\cos \beta = \frac{1}{3}\\
\beta =\arccos \frac{1}{3} \ \ \wedge \ \ \alpha = \pi -2\arccos \frac{1}{3}\)