trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

trygonometria

Post autor: enta »

w trójkącie równoramiennym AC=BC=\(4\sqrt{3}\) . Wysokość poprowadzona na podstawę trójkąta jest równa odcinkowi łączącemu środek podstawy ze środkiem ramienia trójkąta. Uzasadnij że \(sin( \angle ACB)= \sqrt{3} sin( \angle CAB)\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: trygonometria

Post autor: radagast »

enta pisze:w trójkącie równoramiennym AC=BC=\(4\sqrt{3}\) . Wysokość poprowadzona na podstawę trójkąta jest równa odcinkowi łączącemu środek podstawy ze środkiem ramienia trójkąta.
czyli wysokość jest połową ramienia czyli jest równa \(2\sqrt{3}\) . Dalej już łatwo:
ScreenHunter_331.jpg
ScreenHunter_331.jpg (8.55 KiB) Przejrzano 1059 razy
ODPOWIEDZ