Okręgi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

Okręgi

Post autor: angela128 »

Dwa okręgi przecinają się w A i B. Przez A prowadzimy styczne do obu okręgów. M i N- punkty przecięcia się stycznych z okregami. Wykaz że \(|\angle ABN|+|\angle MAN|=180°\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_336.jpg
ScreenHunter_336.jpg (13.2 KiB) Przejrzano 1261 razy
Popatrzmy na trójkąt równoramienny AON:
\(2 \cdot \left(90- \beta \right)+2 \cdot \left( 180- \alpha \right) =180\)
stąd
\(180-2 \beta +360-2 \alpha =180\)
czyli
\(\alpha + \beta =180\)
CBDO

Jeśli są jakieś niejasności, to można pytać :)
ODPOWIEDZ