sposób z R

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

sposób z R

Post autor: VirtualUser »

W trójkącie o bokach \(a b c\) kąt \(\alpha\) leży naprzeciwko boku \(a\), a kąt \(\beta\) naprzeciwko boku \(b\). Wykaż, że jeśli \(bc = a^2-b^2\) to \(\alpha = 2\beta\)
Witam, próbuję zrobić te zadanie w ten sposób:
\(a= 2R \sin ( \alpha ) \wedge
b=2R \sin ( \beta) \wedge
c=2R \sin ( \alpha +\beta)\)

i podstawić pod tezę i doprowadzić do tożsamości. Niestety nie udaje mi się. W modelu mam inny sposób, który niezbyt mnie satysfakcjonuje i próbuję tak doprowadzić do końca, ma ktoś jakiś pomysł?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\sin \beta \sin \left( \pi - \alpha - \beta \right) =\sin^2 \alpha -\sin^2 \beta \\
\sin \beta \sin \left( \alpha + \beta \right) =(\sin \alpha -\sin \beta )(\sin \alpha +\sin \beta )\\
\sin \beta \sin \left( \alpha + \beta \right) =(2\sin \frac{ \alpha - \beta }{2}\cos \frac{ \alpha + \beta }{2} )(2\sin \frac{ \alpha + \beta }{2}\cos \frac{ \alpha - \beta }{2})\\
\sin \beta \sin \left( \alpha + \beta \right) =\sin ( \alpha - \beta)\sin ( \alpha + \beta) \\
\sin \beta =\sin ( \alpha - \beta)\)
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: VirtualUser »

dziękuję! ;)
ODPOWIEDZ