okrąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

okrąg

Post autor: inter »

Niech P i Q będą punktami na okręgu o promieniu 10, i niech M będzie punktem na PQ, tak aby PM
= 5 i QM = 10. Niech A, B, C, D będą punktami na okręgu, tak że cięciwy AB i CD przecinają się
w punkcie M. Niech X będzie przecięciem AD i PQ, a Y niech będzie przecięciem BC i PQ. Oblicz
długość YM, jesli XM = 3.
ODPOWIEDZ