dowód - przekątne czworokata
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 43
- Rejestracja: 01 paź 2014, 17:00
- Płeć:
dowód - przekątne czworokata
Wykaż że jeśli odcinki łączące środki przeciwległych boków czworokąta są prostopadłe, to przekątne tego czworokąta mają jednakowe długości
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Zatem po połączeniu środków przeciwległych boków naszego czworokąta otrzymujemy romb (równoległobok o prostopadłych przekątnych).
Romb, jak wiadomo, ma boki równej długości, a tu są one odpowiednio równe połowie każdej z dwóch przekątnych (wniosek z tw. Talesa). Zatem przekątne są równe.
CBDO
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Niech odcinki łączące środki przeciwległych boków pokrywają się z osiami układu współrzędnych. Niech w pierwszej ćwiartce leży wierzchołek K=(a,b), w drugiej punkt L=(-a,d), a w czwartej N=(c,-b). Ostatnim wierzchołkiem musi być M=(-c,-d)
Stąd:
\(|KM|= \sqrt{(-c-a)^2+(-d-b)^2} \\
|LN|= \sqrt{(c-(-a))^2+(-b-d)^2}= \sqrt{(-c-a)^2+(-d-b)^2} =|KM|\)
Stąd:
\(|KM|= \sqrt{(-c-a)^2+(-d-b)^2} \\
|LN|= \sqrt{(c-(-a))^2+(-b-d)^2}= \sqrt{(-c-a)^2+(-d-b)^2} =|KM|\)