rachunek prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cwaniaczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 18 mar 2018, 23:43
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: cwaniaczek »

Mamy dwie urny z kulami. W każdej z nich jest pięć czarnych, dziesięć czerwonych
i sześć białych kul. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ciągnąc po jednej kuli
z każdej urny wylosujemy kule tego samego koloru?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P= \frac{5}{21} \cdot \frac{5}{21}+ \frac{10}{21} \cdot \frac{10}{21}+ \frac{6}{21} \cdot \frac{6}{21}\)
ODPOWIEDZ