rachunek prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cwaniaczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 18 mar 2018, 23:43
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: cwaniaczek »

Na egzamin przygotowanych jest 100 pytań. Student zna odpowiedź na 80 z nich.
Egzaminator przerywa egzamin w chwili, gdy Student nie umie odpowiedzieć na pytanie,
lecz nie później niż po piątym pytaniu. Ocena końcowa jest równa liczbie pytań, na
które odpowiedział Student. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że Student otrzyma
ocenę co najmniej dobrą?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P= \frac{80}{100} \cdot \frac{79}{99} \cdot \frac{78}{98} \cdot \frac{77}{97}\)
ODPOWIEDZ