Trójkąt, długość promienia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Łukasz1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2018, 12:41
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Trójkąt, długość promienia

Post autor: Łukasz1234 »

Dany jest trójkąt o bokach długości 16, 6, 14. Oblicz długość promienia okręgu, którego środek leży na najdłuższym boku i który jest styczny do obu krótszych boków. Pilne!!!
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\frac{r}{2}(14+6) = \frac{1}{4} \sqrt{(6+14+16)(-6+14+16)(6-14+16)(6+14-16)}\)
Łukasz1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2018, 12:41
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Łukasz1234 »

Dzięki raz jeszcze !!!
ODPOWIEDZ