Trójkąt, trzeci bok

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Łukasz1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2018, 12:41
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Trójkąt, trzeci bok

Post autor: Łukasz1234 »

Pole S trójkąta ABC, w którym CA=b i AB=c wyraża się wzorem S=(3/10)bc. Oblicz długość trzeciego boku danego trójkąta.
Pilna pomoc!!
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\frac{1}{2}\sin \alpha = \frac{3}{10} \\
a= \sqrt{b^2+c^2-2bc \sqrt{1-\sin^2 \alpha } }\)
Łukasz1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2018, 12:41
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Łukasz1234 »

Dzięki za szybką odpowiedź!!
ODPOWIEDZ