Pomocy!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewela123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 26 lut 2018, 21:28
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Pomocy!

Post autor: ewela123 »

zad2. Okrąg o równaniu (x−2)^2+(y−1)^2=5 jest wpisany trójkąt ABC, którego bok AB zawarty jest w prostej o równaniu x-2y=0. Pole trójkąta ABC jest równe 5. Wyznacz współrzędne punktu C
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

przecież Ci pisałam co masz zrobić !
tu: viewtopic.php?f=31&t=84918
ewela123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 26 lut 2018, 21:28
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: ewela123 »

Ale nie wiem jak !!!
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A taki układ równań umiesz rozwiązać ?
\(\begin{cases}(x−2)^2+(y−1)^2=5\\x-2y=0 \end{cases}\)
ewela123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 26 lut 2018, 21:28
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: ewela123 »

Wyszło mi x=0 y=0 lub x=4 y=2
Tu jest rozwiazanie ukladu https://brainly.pl/zadanie/14774234
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
TobiWan
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 03 mar 2018, 19:07
Płeć:

Re: Pomocy!

Post autor: TobiWan »

Ktoś zrobił to zadanie? Po wyznaczeniu punktów A i B skorzystałem ze wzoru na pole trójka P=rp i wyszło, że BC=-AC
TobiWan
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 03 mar 2018, 19:07
Płeć:

Post autor: TobiWan »

dobra, już wiem
ODPOWIEDZ