trójkat równoboczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

trójkat równoboczny

Post autor: inter »

Dany jest trojkat ABCD gdzie AB=AC. Punkt D jest polozony na AB tak ze kat \(BCD=15^o\). Wiedzac
ze \(BC= \sqrt{6}\) oraz AD=1, oblicz dlugosc CD.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_178.jpg
ScreenHunter_178.jpg (8.82 KiB) Przejrzano 963 razy
trzy razy twierdzenie cosinusów:
\(\begin{cases}x^2=6+a^2-2 \sqrt{6}a\cos \alpha \\(a+1)^2=6+(a+1)^2-2 \sqrt{6}(a+1)\cos \alpha \\ a^2=x^2+6-2 \sqrt{6}x\cos 15 \end{cases}\)
No i powinno wyjść (chociaż nie twierdzę, że będzie łatwo) :)
ODPOWIEDZ