Geometria4

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Geometria4

Post autor: leszek23 »

Zad.4
Powierzchnia boczna walca jest równa 224π cm2, a objętość 896π cm3. Oblicz wysokość i średnicę podstawy walca.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(2\pi rh=224\pi\\
rh=112\\
h=\frac{112}{r}\)


\(\pi r^2h=896\pi\\
r^2h=896\\
r^2\cdot\frac{112}{r}=896\\
112r=896\\
r=8\\
2r=16\\
h=\frac{112}{8}=14\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Arek1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 sty 2018, 19:37

Post autor: Arek1 »

dzięki za rozwiązanie !
ODPOWIEDZ