Geometria3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Geometria3

Post autor: leszek23 »

Zad.3
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole podstawy wynosi 100cm2, a ściana boczna jest nachylona do podstawy
płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 45 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(a^2=100 \So a=...\\
\frac{h}{ \frac{a}{2} }=\tg 45^{\circ} \So h=...\\
V= \frac{1}{3}a^2h=...\)
ODPOWIEDZ