Geometria2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Geometria2

Post autor: leszek23 »

Zad.2
Wysokość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa cm, a objętość wynosi 36 √3 cm3.
Oblicz:
a. pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa
b. cosinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_2015.jpg
ScreenHunter_2015.jpg (7.65 KiB) Przejrzano 993 razy
\(36 \sqrt{3} = \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} \cdot 1 \So a=12\)
\(P_b=3a \cdot 1=36\)
\(d= \sqrt{1+a^2} = \sqrt{145}\)
\(\cos \alpha = \frac{ 12}{\sqrt{145} }= \frac{12\sqrt{145} }{145}\)
ODPOWIEDZ