Geometria1

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Geometria1

Post autor: leszek23 »

Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Zad.1
Suma długości krawędzi sześcianu jest równa 36 cm. Oblicz:
a. długość jednej krawędzi
b. długość przekątnej ściany
c. długość przekątnej sześcianu
d. pole powierzchni całkowitej sześcianu
e. objętość sześcianu.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(12a=36\\
a)\\
a=...\\
b)\\
d=a \sqrt{2}=...\\
c)\\
D=a \sqrt{3}=...\\
d)\\
P=6a^2=...\\
e)\\
V=a^3=....\)
ODPOWIEDZ