Jak rysować kąty między płaszczyznami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jak rysować kąty między płaszczyznami
Witam. Mam problem z rysowaniem kątów między płaszczyznami. Przedstawię ten problem na podstawie zadania: podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach 3 i 4, a jego wysokość jest równa 1.Przez przekątną podstawy oraz przekątne dwóch ścian bocznych poprowadzono płaszczyznę. Oblicz sinus kąta między tą płaszczyzną a płaszczyzną podstawy. Jak narysowac ten kat? Prosze o dokladne wytlumaczenie Dziękuję!
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re:
Chodzi o to, aby przeciąć kąt dwuścienny płaszczyzną prostopadłą do krawędzi tego kąta (tak się mierzy kąt dwuścienny).Płaszczyzna \(COC_1\) taka nie jest ale płaszczyzna \(TSW\) tak . Przyznaję, że mój rysunek jest trochę koślawy ale tam wszystko jest podpisane.panb pisze:a rzutem prostokątnym \(SC_1\) na płaszczyznę podstawy nie jest ST.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Re:
Twoja odpowiedź nie odnosi się do mojego pytania. Ja wiem jak się mierzy kat dwuścienny, Ty wiesz z tym, że nasze "wiedze" (być może) się mijają.radagast pisze:Chodzi o to, aby przeciąć kąt dwuścienny płaszczyzną prostopadłą do krawędzi tego kąta (tak się mierzy kąt dwuścienny).panb pisze:a rzutem prostokątnym \(SC_1\) na płaszczyznę podstawy nie jest ST.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
W tym zadaniu, dobry ,czytelny rysunek jest niezbędny. Proponuję przesunąć płaszczyznę przekroju do krawędzi \(C_1C\). Może będzie łatwiej.
Teraz wystarczy policzyć \(C_1S\).
Z twierdzenia cosinusów:\(10=17+25-2 \cdot 5\sqrt{17}\cos \beta\) czyli
\(\cos \beta = \frac{16}{5 \sqrt{17} }\), a więc \(\sin \beta =\frac{13}{5 \sqrt{17} }\) no to \(C_1S= \frac{13}{5}\)
Szukany \(\sin \alpha = \frac{1}{\frac{13}{5} }=\frac{5}{13}\)
No i proszę ile daje dobry rysunek !!
\(\cos \beta = \frac{16}{5 \sqrt{17} }\), a więc \(\sin \beta =\frac{13}{5 \sqrt{17} }\) no to \(C_1S= \frac{13}{5}\)
Szukany \(\sin \alpha = \frac{1}{\frac{13}{5} }=\frac{5}{13}\)
No i proszę ile daje dobry rysunek !!