Wyznaczenie punktów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukash-17
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 gru 2017, 20:35
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Wyznaczenie punktów

Post autor: lukash-17 »

Dane są punkty: A=(2,1,−2), B=(−2,0,3), C=(1,2,−2), D=(3,−2,1).
Wyznaczyć:
a) prostą l przechodzącą przez punkt D i prostopadłą do płaszczyzny Σ wyznaczonej przez punkty A, B, C, D,
b) punkt symetryczny do A względem prostej k przechodzącej przez punkty B, C,
c) kąt między prostą p przechodzącą przez punkty A, C, a prostą m przechodzącą przez punkty A, D,
d) długość wysokości czworościanu ABCD opuszczonej z wierzchołka B,
e) długość wysokości trójkąta BCD opuszczonej z wierzchołka C.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Wyznaczenie punktów

Post autor: kerajs »

lukash-17 pisze: płaszczyzny Σ wyznaczonej przez punkty A, B, C, D,
Te punkty nie są współpłaszczyznowe (koplanarne).


Poza tym, to standardowe zadanka. Warto samemu spróbować je rozwiązać. I pochwal się który podpunkt już zrobiłeś.
lukash-17
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 gru 2017, 20:35
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Post autor: lukash-17 »

Gdybym wiedział jak je rozwiązać to bym nie prosił o pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a prosiłeś :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
lukash-17
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 gru 2017, 20:35
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Post autor: lukash-17 »

a Więc się poprawiam, proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań:)

Dane są punkty: A=(2,1,−2), B=(−2,0,3), C=(1,2,−2), D=(3,−2,1).
Wyznaczyć:
a) prostą l przechodzącą przez punkt D i prostopadłą do płaszczyzny Σ wyznaczonej przez punkty A, B, C, D,
b) punkt symetryczny do A względem prostej k przechodzącej przez punkty B, C,
c) kąt między prostą p przechodzącą przez punkty A, C, a prostą m przechodzącą przez punkty A, D,
d) długość wysokości czworościanu ABCD opuszczonej z wierzchołka B,
e) długość wysokości trójkąta BCD opuszczonej z wierzchołka C.
ODPOWIEDZ