Objętość i powierzchnia całkowita ostrosłupa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Objętość i powierzchnia całkowita ostrosłupa

Post autor: Januszgolenia »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ABCS każda ściana boczna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem \(60^0\). Wysokość ostrosłupa SS' ma długość \(6 \sqrt{3}\). Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
W odpowiedzi w zbiorze jest V=40,5 i P=\(60,75 \sqrt{3}\).
Mnie wychodzi V=648 i P=\(324 \sqrt{3}\)
Kto ma rację.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ty masz rację.
ODPOWIEDZ