trapez prostokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

trapez prostokątny

Post autor: snowinska91 »

Na rysunku przedstawiono trapez prostokątny. Oblicz jego pole.
Załączniki
tra.jpg
tra.jpg (29.01 KiB) Przejrzano 1275 razy
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

Post autor: snowinska91 »

Mi wychodzi, że h=\(3 \sqrt{3}\), dobrze?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Dobrze. Ale pytają o pole.
DoeJohn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 gru 2017, 22:29
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: DoeJohn »

a-górna podstawa
b-dolna podstawa
h-wysokość
a=5

b=8

\(P= \frac{(a+b)*h}{2}\)
\(\tg 60= \sqrt{3}\)
\(\sqrt{3}= \frac{h}{3}\)
\(h=3 \sqrt{3}\)
\(P= \frac{(5+8)*3 \sqrt{3} }{2}= \frac{39 \sqrt{3} }{2}\)
ODPOWIEDZ