Obwód trojkąta rownoramiennego wynosi 46cm. Promień okręgu
wpisanego w ten trójkąt jest równy \(\frac{2}{5}\) wysokości trójkąta poprowadzonej na podstawę.
Oblicz pole tego trójkąta
planimetria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(L=46\\
r=\frac{2}{5}h\\
P=\frac{1}{2}ah\\
P=r\cdot\frac{1}{2}L\\
\frac{1}{2}ah=\frac{1}{2}\cdot \frac{2}{5}h\cdot 46\\
a=\frac{92}{5}\\
a+2b=46\\
2b=46-\frac{92}{5}\\
b=\frac{69}{5}\\
h^2+(0,5a)^2=b^2\\
h^2+84,64=190,44\\
h^2=105,8\\
h=\frac{23\sqrt{5}}{5}\\
P=\frac{1}{2}\cdot\frac{92}{5}\cdot\frac{23\sqrt{5}}{5}\\
P=42,32\sqrt{5}\)
r=\frac{2}{5}h\\
P=\frac{1}{2}ah\\
P=r\cdot\frac{1}{2}L\\
\frac{1}{2}ah=\frac{1}{2}\cdot \frac{2}{5}h\cdot 46\\
a=\frac{92}{5}\\
a+2b=46\\
2b=46-\frac{92}{5}\\
b=\frac{69}{5}\\
h^2+(0,5a)^2=b^2\\
h^2+84,64=190,44\\
h^2=105,8\\
h=\frac{23\sqrt{5}}{5}\\
P=\frac{1}{2}\cdot\frac{92}{5}\cdot\frac{23\sqrt{5}}{5}\\
P=42,32\sqrt{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę