Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni. wysokość ostrosłupa jest równa \(6 \sqrt{3}\) dm. oblicz pole powierzchni i objętość tego ostrosłupa.
jak to zrobić ? nie wychodzi mi dobry wynik
Ostrosłup prawidłowy czworokątny~poziom podstawowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ABCD to kwadrat podstawy ostrosłupa
|AB|=a - długość krawędzi podstawy
S- wierzchołek ostrosłupa
P- spodek wysokości ostrosłupa (punkt przecięcia przekątnych AC i BD)
\(H=|SP|=6\sqrt{3}dm\) - wysokość ostrosłupa
K- środek krawędzi podstawy BC
h=|SK| - wysokość ściany bocznej ostrosłupa
r=|PK| - promień okręgu wpisanego w podstawę ostrosłupa
W trójkącie prostokątnym SPK:
\(|\angle PKS|=30^0\)
\(\frac{6\sqrt{3}}{r}=tg30^0=\frac{\sqrt{3}}{3}\\r=18dm\\h^2=(6\sqrt{3})^2+18^2=108+324=432\\h=12\sqrt{3}dm\)
\(a=2r=36dm\)
Pole podstawy:
\(P_p=a^2=1296dm^2\)
Objętość ostrosłupa:
\(V=\frac{1}{3}\cdot1296\cdot6\sqrt{3}=2592\sqrt{3}dm^3\)
Pole powierzchni bocznej:
\(P_b=4\cdot\frac{1}{2}\cdot36\cdot12\sqrt{3}=864\sqrt{3}dm^2\)
Pole całkowitej powierzchni:
\(P_c=1296+864\sqrt{3}=432(3+2\sqrt{3})dm^2\)
|AB|=a - długość krawędzi podstawy
S- wierzchołek ostrosłupa
P- spodek wysokości ostrosłupa (punkt przecięcia przekątnych AC i BD)
\(H=|SP|=6\sqrt{3}dm\) - wysokość ostrosłupa
K- środek krawędzi podstawy BC
h=|SK| - wysokość ściany bocznej ostrosłupa
r=|PK| - promień okręgu wpisanego w podstawę ostrosłupa
W trójkącie prostokątnym SPK:
\(|\angle PKS|=30^0\)
\(\frac{6\sqrt{3}}{r}=tg30^0=\frac{\sqrt{3}}{3}\\r=18dm\\h^2=(6\sqrt{3})^2+18^2=108+324=432\\h=12\sqrt{3}dm\)
\(a=2r=36dm\)
Pole podstawy:
\(P_p=a^2=1296dm^2\)
Objętość ostrosłupa:
\(V=\frac{1}{3}\cdot1296\cdot6\sqrt{3}=2592\sqrt{3}dm^3\)
Pole powierzchni bocznej:
\(P_b=4\cdot\frac{1}{2}\cdot36\cdot12\sqrt{3}=864\sqrt{3}dm^2\)
Pole całkowitej powierzchni:
\(P_c=1296+864\sqrt{3}=432(3+2\sqrt{3})dm^2\)