Pole czworokąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
R0x
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 20 wrz 2012, 19:33
Podziękowania: 25 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Pole czworokąta

Post autor: R0x »

Obrazek
\(k \parallel l\)

Czy jest możliwość wyznaczenia pola czworokąta o bokach \(b, d, x\) i \(y\), jeśli dane są \(a, b, c\) i \(d\)?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Jeśli x jest prostopadły do d,to masz trapez .
\(P= \frac{1}{2}(x+y) \cdot d\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
R0x
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 20 wrz 2012, 19:33
Podziękowania: 25 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Pole czworokąta

Post autor: R0x »

Dokładnie takie:
wiadomo tylko, że
\(AB = \sqrt{3}\)
\(AD = 6 \sqrt{3}\)
\(CE = 5\)
\(BC \parallel DE\)
Obliczyć pole czworokąta \(BCED\).
Załączniki
gifs.png
gifs.png (29.42 KiB) Przejrzano 1636 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Obawiam się , że za mało danych. W zależności od rozwartości kąta EAD możesz mieć różne wyniki przy zachowaniu podanych informacji.
ODPOWIEDZ