Okręgi i figury

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Karp_1_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 paź 2017, 16:49
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Okręgi i figury

Post autor: Karp_1_ »

Pole trapezu przedstawionego na rysunku jest równe :boki po 5 promień \sqrt{} 6
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

jeśli ten obrazek był taki :
ScreenHunter_1932.jpg
ScreenHunter_1932.jpg (12.65 KiB) Przejrzano 2225 razy
to \(a+b=5\)
\(P= \frac{2a+2b}{2} \cdot 2 \sqrt{6} =10 \sqrt{6}\)
Karp_1_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 paź 2017, 16:49
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Post autor: Karp_1_ »

tak dziękuję ! :D :D :D
Karp_1_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 paź 2017, 16:49
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Post autor: Karp_1_ »

ale ile ma a, a ile b?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

O to nie pytają. Ważne , że a+b=5
Karp_1_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 paź 2017, 16:49
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Post autor: Karp_1_ »

a no ok czyli a+b trzeba pomnozyc przez 2
ODPOWIEDZ