Przekątna trapezu równoramiennego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Przekątna trapezu równoramiennego

Post autor: Januszgolenia »

Długość wysokości trapezu równoramiennego jest równa 6, a suma długości jego podstaw jest równa 30. Jaką długość ma przekątna tego trapezu.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(p^2=h^2+ \left( \frac{a+b}{2} \right)^2\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Wzór wydaje się nie być całkiem oczywisty na pierwszy rzut oka więc może uzasadnię:
ScreenHunter_1924.jpg
ScreenHunter_1924.jpg (8.29 KiB) Przejrzano 2120 razy
\(D_1B=b+ \frac{a-b}{2}= \frac{a+b}{2}\)
zatem z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta \(D_1DB\) mamy co trzeba :)
ODPOWIEDZ