obwód trójkąta 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

obwód trójkąta 2

Post autor: snowinska91 »

Dany jest trójkąt ABC, w którym |AB|=\(3 \sqrt{5}\), |AC|=2 i cosinus kąta ACB wynosi \(- \frac{4}{5}\). Ile wynosi promień okręgu opisanego na tym trójkącie?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: obwód trójkąta 2

Post autor: eresh »

snowinska91 pisze:Dany jest trójkąt ABC, w którym |AB|=\(3 \sqrt{5}\), |AC|=2 i cosinus kąta ACB wynosi \(- \frac{4}{5}\). Ile wynosi promień okręgu opisanego na tym trójkącie?
\(\cos\alpha =-\frac{4}{5}\\
\sin^2\alpha+\cos^2\alpha =1\\
\sin^2\alpha = \frac{9}{25}\\
\sin\alpha =\frac{3}{5}\)


\(\frac{|AB|}{\sin\alpha}=2R\\
\frac{3\sqrt{5}}{\frac{3}{5}}=2R\\
5\sqrt{5}=2R\\
R=\frac{5\sqrt{5}}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

Post autor: snowinska91 »

w odpowiedzi mam, że ma być \(\frac{5 \sqrt{5} }{2}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

snowinska91 pisze:w odpowiedzi mam, że ma być \(\frac{5 \sqrt{5} }{2}\)
już poprawiłam :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

Post autor: snowinska91 »

a ta czwarta linijka to jest jakaś zależność? od dołu:)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

w czwartej linijce po prostu spierwiastkowałam równanie stronami
w piątej linijce zastosowałam twierdzenie sinusów
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
grzesxd
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 gru 2017, 15:11

Post autor: grzesxd »

czyli dokładniej jak to wygląda z tym twierdzeniem sinusów?

_____________
tor sezonowy
ODPOWIEDZ