obwód trójkąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

obwód trójkąta

Post autor: snowinska91 »

Dany jest trójkąt ABC, w którym |AB|=4, |AC|=6, a kąt CAB ma miarę \(120^ \circ\). Ile wynosi obwód tego trójkąta?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: obwód trójkąta

Post autor: eresh »

snowinska91 pisze:Dany jest trójkąt ABC, w którym |AB|=4, |AC|=6, a kąt CAB ma miarę \(120^ \circ\). Ile wynosi obwód tego trójkąta?
\(|BC|^2=|AC|^2+|AB|^2-2|AC||AB|\cos 120^{\circ}\\
|BC|^2=36+16-2\cdot 6\cdot 4\cdot (-0,5)\\
|BC|^2=76\\
|CB|=2\sqrt{19}\\
Obw=4+6+2\sqrt{19}=10+2\sqrt{19}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ