obwód trapezu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

obwód trapezu

Post autor: snowinska91 »

Dany jest trapez równoramienny opisany na okręgu. Jeśli ramię trapezu ma długość 8 cm, to ile wynosi jego obwód?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

a,b - podstawy
jeśli trapez jest opisany na okręgu to \(8+8=a+b\)
\(a+b=16\\
Ob=a+b+8+8=16+8+8=32\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ