pole trapezu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

pole trapezu

Post autor: snowinska91 »

Ile wynosi pole trapezu przedstawionego w załączniku?
Załączniki
z1.jpg
z1.jpg (6.69 KiB) Przejrzano 979 razy
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Skoro w ten trapez można wpisać okrąg,to sumy przeciwległych boków ma równe.
\(a+b=c+c\\a+b=10\\h=2\sqrt{6}\\P= \frac{(a+b) h}{2}= \frac{10 \cdot 2 \sqrt{6} }{2}=10 \sqrt{6}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ